- Page 1
- Page 2 - Page 3 - Page 4 - Page 5 - Page 6 - Page 7 - Page 8 - Page 9 - Page 10 - Page 11 - Page 12 - Page 13 - Page 14 - Page 15 - Page 16 - Page 17 - Page 18 - Page 19 - Page 20 - Page 21 - Page 22 - Page 23 - Page 24 - Page 25 - Page 26 - Page 27 - Page 28 - Page 29 - Page 30 - Page 31 - Page 32 - Page 33 - Page 34 - Page 35 - Page 36 - Page 37 - Page 38 - Page 39 - Page 40 - Page 41 - Page 42 - Page 43 - Page 44 - Page 45 - Page 46 - Page 47 - Page 48 - Page 49 - Page 50 - Page 51 - Page 52 - Page 53 - Page 54 - Page 55 - Page 56 - Page 57 - Page 58 - Page 59 - Page 60 - Page 61 - Page 62 - Page 63 - Page 64 - Page 65 - Page 66 - Page 67 - Page 68 - Page 69 - Page 70 - Flash version © UniFlip.com |
![]()
558
B Ö L Ü M 14
Böbrek ve Toplayıcı Sistemi
ran matriksinin birikimi ile doldurularak bazal membranların ilerleyici kalınlaşmasına yol açar. Hastalık ilerledikçe glomerüller skleroza gider. İmmünfloresan mikroskop, GBM boyunca immünglobulinlerin ve komplemanın tipik granüler birikimini gösterir (Resim 14.4A).
Klinik Bulgular
Membranöz nefropati olgularının çoğu daha önceden herhangi bir hastalıkları olmadan ani başlangıçlı ve genellikle tam gelişmiş nefrotik sendrom şeklinde bulgu verir. Diğer bireylerde ise daha düşük düzeyde proteinüri görülür. Minimal değişiklik hastalığının aksine proteinüri seçici değildir ve kortikosteroid tedavisine genellikle yanıt vermez. Membranöz nefropatinin sekonder nedenleri dışlanmalıdır.
Resim 14.6 Fokal ve segmental glomerüloskleroz, büyük büyütmede (periodic acid-schiff boyası), tutulan glomerülün bir bölümünde matriks materyalinin birikimi ile kapiller lümeni oblitere eden nedbeleşmiş bir kitle olarak görülür. (Dr. H. Rennke’nin izniyle, Patoloji Departmanı, Brigham and Women’s Hospital, Boston, Massachusetts.)
Kalanlar (sekonder membranöz nefropati) aşağıda belirtilen diğer bozukluklara sekonder olarak gelişir: • Enfeksiyonlar (kronik hepatit B, sifiliz, şistozomiyazis, malarya) • Malign tümörler, özellikle akciğer, kolon karsinomları ve melanomlar • Otoimmün hastalıklar, özellikle sistemik lupus eritematozus • İnorganik tuzlara maruz kalma (altın, civa) • İlaçlar (penisilamin, kaptopril, non-steroid anti-inflamatuar ajanlar)
Patogenez
Membranöz nefropati endojen ya da ekilmiş glomerül antijenlerine in-situ reaksiyon veren antikorlar tarafından oluşturulan kronik immün kompleks glomerülonefritinin bir formudur. Podosit antijeni olan fosfolipaz A2 reseptörüne (PLA2R) karşı antikorlar sıklıkla bulunur, ancak bu antikorların membranöz nefropatinin nedeni olduğu tam olarak kanıtlanamamıştır. Subepitelyal immün birikimlerin oluşumu, podosit yüzeyinde kompleman aktivasyonuna yol açar ve membran atak kompleksini (C5-C9) oluşturur; bu da sırasıyla podosit hasarına ve proteinüriye sebep olur.
A
Düzleşmiş ayaksı çıkıntılara sahip podositler
M O R F O LO J İ
Membranöz nefropatide, rutin H&E boyası ile görülen temel değişiklik, kapiller duvarının diffüz kalınlaşmasıdır (Resim 14.7A). Elektron mikroskopisi ile bu belirgin kalınlaşmanın; GBM ara maddesinin ufak dikensi çıkıntıları ile birbirlerinden ayrılmış, subepitelyal birikimler tarafından oluşturulduğu (“diken ve kubbe görünümü”) görülür (Resim 14.7B). Hastalık ilerledikçe bu dikensi çıkıntılar, immün birikimlerin üstüne doğru kapanarak onları GBM ile kaynaştırırlar. Ayrıca nefrotik sendromun diğer sebeplerindeki gibi podositler ayaksı çıkıntılarını kaybederler. Hastalığın daha ileri döneminde birleşen birikimler yıkılır ve sonuçta kaybolarak GBM içinde boşluklar oluştururlar. Bu boşluklar daha sonra bazal memb-
Kalınlaşmış bazal membran
Subepitelyal birikimler Dikensi çıkıntılar B (“spike”)
Resim 14.7 Membranöz nefropati. (A) Glomerül bazal membranında diffüz kalınlaşma (periodic acid-Schiff boyası). (B) Ayaksı çıkıntıların düzleşmesi, subepitelyal birikimler ve immün birikimler arasında bazal membran materyalinin dikensi çıkıntılar şeklinde (“spike”) olduğunu gösteren şematik diagram.
|