- Page 1
- Page 2 - Page 3 - Page 4 - Page 5 - Page 6 - Page 7 - Page 8 - Page 9 - Page 10 - Page 11 - Page 12 - Page 13 - Page 14 - Page 15 - Page 16 - Page 17 - Page 18 - Page 19 - Page 20 - Page 21 - Page 22 - Page 23 - Page 24 - Page 25 - Page 26 - Page 27 - Page 28 - Page 29 - Page 30 - Page 31 - Page 32 - Page 33 - Page 34 - Page 35 - Page 36 - Page 37 - Page 38 - Page 39 - Page 40 - Page 41 - Page 42 - Page 43 - Page 44 - Page 45 - Page 46 - Page 47 - Page 48 - Page 49 - Page 50 - Page 51 - Page 52 - Page 53 - Page 54 - Page 55 - Page 56 - Page 57 - Page 58 - Page 59 - Page 60 - Page 61 - Page 62 - Page 63 - Page 64 - Page 65 - Page 66 - Page 67 - Page 68 - Page 69 - Page 70 - Flash version © UniFlip.com |
![]()
Hücre Hasarı ve Hücre Ölümündeki Olaylar Dizisi 37
Resim 2.10 Poliarteritis nodosa hastasına ait bir arterdeki fibrinoid nekroz. Arter duvarında, protein birikimi ve inflamasyonla birlikte, çember şeklindeki parlak pembe renkte nekroz alanı görülmektedir. Resim 2.8 Kazeifikasyon nekrozu. Akciğer tüberkülozunda, sarı-beyaz (peynirimsi) debris içeren, büyük bir infarktüs alanı.
amorf pembe, granüler birikimi şeklinde gözlemlenir. Koagülasyon nekrozundakinin aksine doku yapısı tamamen silinmiştir ve hücreler ayırt edilemez. Nekroz alanı çoğu zaman makrofajlar ve diğer inflamatuar hücrelerin oluşturduğu topluluklar ile sınırlanmıştır; bu görünüm, granülom adı verilen nodüler inflamatuar lezyon için karakteristiktir (Bölüm 3). • Yağ nekrozu, tipik olarak aktive olmuş pankreas lipazlarının pankreas dokusu ve periton boşluğuna yayılması sonucunda gelişen odaksal yağ yıkımı alanlarının görüldüğü bir nekrozdur. Son derece ağır bir tablo olan ve akut pankreatit olarak adlandırılan acil batın sorunu geliştiğinde görülür (Bölüm 17). Bu tabloda pankreas enzimleri, asiner hücrelerden ve kanallardan dışarıya çıkar, peritondaki yağ hücrelerinin membranlarını sindirir ve pankreas lipazları yağ hücrelerindeki trigliserid esterlerini parçalar. Serbest kalan yağ asitleri kalsiyumla birleşerek; cerrahın ve patologun lezyonları makroskopik olarak tanımasına olanak veren, tebeşirimsi beyaz bölgeler oluşturur (Resim 2.9). Histolojik incelemede nekroz odaklarında inflamatuar bir reaksiyonla kuşatılmış olan ve sınırları belli belirsiz olarak seçilen nekrotik yağ hücreleri ile bazofilik kalsiyum birikimleri görülür.
• Fibrinoid nekroz özel bir nekroz tipidir. Genellikle antijen-antikor komplekslerinin arter duvarlarında biriktiği, bağışıklık reaksiyonlarında gelişir, ancak ağır hipertansiyonda da görülebilir. Hasarlı damar duvarına sızan immün kompleksler ve plazma proteinleri, HE preparatlarında patologların fibrinoid (fibrinimsi, fibrin-benzeri) adını verdiği, parlak pembe renkteki, şekilsiz görünümü oluşturur (Resim 2.10). Bu tip nekrozun görüldüğü, immun-aracılı hastalıklar (örn. poliarteritis nodosa) Bölüm 5’te anlatılmaktadır.
Hücre-içi proteinlerinin hasarlı hücre membranından ve daha sonra da dolaşıma sızması, nekrozun hangi dokuda geliştiğinin kan veya serum örnekleriyle ortaya konulmasına olanak tanır. Örneğin kalp kasında, kreatin kinaz enziminin ve kontraktil protein olan troponinin benzersiz bir izoformu; karaciğerdeki safra kanalı epitelinde alkalen fosfataz enzimi, hepatositlerde ise transaminazlar bulunur. Bu dokulardaki geri dönüşsüz hücre hasarı ve ölümü, adı geçen proteinlerin serum düzeylerini yükselttiğinden bunların serum düzeylerinin ölçülmesi, söz konusu dokulardaki hasarın klinik olarak değerlendirilmesinde kullanılır.
Apoptoz
Apoptoz hücrenin kendi çekirdek DNA’sının, nükleer ve sitoplazmik proteinlerinin yıkımına neden olacak enzimleri aktive etmesiyle gerçekleşen bir hücre ölümü yolağıdır (Resim 2.11). Apoptotik hücre parçalarının birbirinden kopması ile ortaya çıkan görünüm (apoptosis, “dağılma”) teriminin kaynağıdır. Apoptotik hücrelerin plazma membranı sağlam kalır, ancak hücre membranındaki değişiklikler apoptotik cisimcikler adı verilen parçacıkları, fagositler tarafından yutularak tüketilmesine uygun hale getirir. Ölen hücre ve parçaları, çok az hücre içeriğinin dışarıya sızmasıyla ortadan kaldırıldığından apoptotik hücre ölümü inflamatuar yanıta neden olmaz. Bu nedenle apoptoz birçok yönüyle nekrozdan farklıdır (Tablo 2-1).
Resim 2.9 Akut pankreatitte yağ nekrozu. Beyaz renkte, tebeşirimsi birikimlerin bulunduğu alanlar, mezenterdeki lipid yıkım alanlarında kalsiyum sabunu oluşumuyla (saponifikasyon) ile birlikte giden yağ nekrozu odaklarını temsil etmektedir.
Apoptoz Nedenleri
Apoptoz birçok normal durumda gelişir ve potansiyel olarak zararlı olabilecek hücrelerle, artık işe yaramayacak hücrele-
|