- Page 1
- Page 2 - Page 3 - Page 4 - Page 5 - Page 6 - Page 7 - Page 8 - Page 9 - Page 10 - Page 11 - Page 12 - Page 13 - Page 14 - Page 15 - Page 16 - Page 17 - Page 18 - Page 19 - Page 20 - Page 21 - Page 22 - Page 23 - Page 24 - Page 25 - Page 26 - Page 27 - Page 28 - Page 29 - Page 30 - Page 31 - Page 32 - Page 33 - Page 34 - Page 35 - Page 36 - Page 37 - Page 38 - Page 39 - Page 40 - Page 41 - Page 42 - Page 43 - Page 44 - Page 45 - Page 46 - Page 47 - Page 48 - Page 49 - Page 50 - Page 51 - Page 52 - Flash version © UniFlip.com |
![]()
76
ANATOM‹
külerek kol’a yaklaflmas› esnas›nda yap›lan hareket fleksiyondur. Diz ekleminde baca¤›n arka tarafta uylu¤a yaklaflmas› esnas›nda yap›lan hareket de fleksiyondur. b- Ekstensiyon (extensio): Fleksiyon durumundaki bir eklemin tekrar eski durumuna dönmesi, yani eklemi oluflturan kemikler aras›ndaki aç›n›n büyümesiyle eklemin gergin hale gelmesi fleklinde yap›lan harekete de gerilme (ekstensiyon) diyoruz (fiek. 2). Ekstensiyon yapan bir eklem 180˚ de gerilmeyip de bir miktar daha hareketten sonra geriliyorsa, 180˚ den sonra yap›lan harekete hiperekstensiyon denilir. Disk at›lmas› esnas›nda kolun arka tarafa afl›r› çekilmesi hareketinde oldu¤u gibi. c- Abduksiyon (abductio): Alt veya üst ekstremitelerin d›fl tarafa do¤ru olan gövdeden uzaklaflmas› hareketi ile, el veya ayak parmaklar›n›n elin veya aya¤›n orta hatt›ndan her iki tarafa do¤ru uzaklaflmas› hareketine, abduksiyon denilir (fiek. 3). d- Adduksiyon (adductio): Yukar›da belirtilen abduksiyon hareketinin tersidir. Yani, alt veya üst ekstremitenin iç tarafa do¤ru, el veya ayak parmaklar›n›n da elin veya aya¤›n orta hatt›na getirilmesi hareketine, adduksiyon denilir. Alt veya üst ekstremitelerin ayn› yönde harekete devam ederek karfl› tarafa geçmesi hareketine de afl›r› adduksiyon denilir (fiek. 3).
‹Ç Transvers eksen DIfi
3- Sirkumdüksiyon (circumductio): Konveks eklem yüzü küre fleklinde olan eklemlerde yap›l›r. Ekstremite uçlar›n›n daire veya daireye yak›n bir flekil çizmesi hareketine sirkumdüksiyon denilir. Bu hareket esnas›nda fleksiyon, ekstensiyon, abduksiyon, adduksiyon, rotasyon ve kayma hareketleri birbiri arkas›na ve kar›fl›k olarak yap›l›r. Bu tür hareketi en iyi flekilde kalça ve omuz ekleminde yapabiliriz. 4- Rotasyon (rotatio): Vertikal eksen etraf›nda yap›lan dönme hareketidir. Bu dönme hareketi eklemine göre, içe-d›fla veya sa¤a-sola rotasyon (rotasyo externa; exorotatio; rotatio lateralis), (rotasyo interna; endorotatio; rotatio medialis) hareketleri olarak isimlendirilir. Art. radioulnaris proximalis ve distalis’te radius’un kendi uzun ekseni etraf›nda dönerek yapt›¤› hareket, rotasyon’dur. Ancak, özelli¤inden dolay› burada yap›lan d›fl rotasyona supinasyon (supinatio), iç rotasyona da pronasyon (pronatio) hareketi de denilir (fiek. 4 A). Humerus’un vertikal ekseni etraf›nda yapm›fl oldu¤u bu harekete, iç-d›fl rotasyon denilir. a- Supinasyon (supinasyo): Arkaya bakan el ayas›’n›n ön tarafa getirilmesi esnas›nda yap›lan harekete, supinasyon denilir. Supinasyon yapm›fl pozisyonda önkol kemikleri birbirine paraleldir ve bafl parmak d›fl, küçük parmak ise iç taraftad›r (fiek. 4B).
Sagital eksen
fiekil 2. Omuz ekleminde flexion ve extensiyon hareketlerini gösteren flekatik flekil.
fiekil 3. Omuz ekleminde abduksiyon ve adduksiyon hareketlerini gösteren flematik flekil.
|