- Page 1
- Page 2 - Page 3 - Page 4 - Page 5 - Page 6 - Page 7 - Page 8 - Page 9 - Page 10 - Page 11 - Page 12 - Page 13 - Page 14 - Page 15 - Page 16 - Page 17 - Page 18 - Page 19 - Page 20 - Page 21 - Page 22 - Page 23 - Page 24 - Page 25 - Page 26 - Page 27 - Page 28 - Page 29 - Page 30 - Page 31 - Page 32 - Page 33 - Page 34 - Page 35 - Page 36 - Page 37 - Page 38 - Page 39 - Page 40 - Page 41 - Page 42 - Page 43 - Page 44 - Page 45 - Page 46 - Page 47 - Page 48 - Page 49 - Page 50 - Page 51 - Page 52 - Flash version © UniFlip.com |
![]()
EKLEMLER
73
a- Sutura plana: Sert dama¤› oluflturan maxilla ve os palatinum’a ait ç›k›nt›lar aras›nda oluflan eklemde oldu¤u gibi, pürtüklü olan kemik yüzleri basit olarak karfl› karfl›ya gelmifllerdir. b- Sutura squamosa: Ekleme kat›lan kemiklerin kenarlar› tek taraftan kesilmifl keski a¤z› gibi meyillidir ve bal›k pulu tarz›nda üst üste oturmufllard›r. Bu tür eklemi de os temporale’nin pars squamosa’s› ile os parietale’nin alt kenar› aras›nda görebiliriz. Sutura limbosa, sutura squamosa’da oldu¤u gibi, keski a¤z› fleklindeki kenarlarda ayn› zamanda sutura denticulata’da oldu¤u gibi difller bulunur. c- Sutura serrata: Ekleme kat›lan kemik kenarlar› ince testere a¤z› fleklindedir. Bu tür eklemi, baz› os frontale’lerde görebiliriz. Embriyolojik olarak os parietale gibi, os frontale de sa¤-sol iki parçadan geliflir ve daha sonra birbirleriyle kaynafl›rlar. Baz› eriflkinlerde bu kaynama yeri tamamen kaybolmaz ve bir zikzak dikifl fleklinde görülebilir. Os frontale’deki bu dikifle sutura metopica denilir. d- Sutura denticulata: Eklem kenarlar›nda difl fleklinde ç›k›nt›lar bulunur. e- Schindylesis: Yass› kemiklerde görülen lamina externa ve lamina interna’n›n oluflturdu¤u oluk içerisine, di¤er bir kemi¤in keski a¤z› gibi incelmifl k›sm›n›n girmesiyle oluflan eklem fleklidir. Bu tip eklemi, rostrum sphenoidale ile ala vomeris’lerin oluflturdu¤u oluk aras›nda ve vomer’in, maxilla ile os palatinum’un burun bofllu¤u taban›n› oluflturan ç›k›nt›lar› aras›ndaki olu¤a oturdu¤u yerde görebiliriz. 2- Syndesmosis: ‹ki kemik yüzünü ligamentler birbirine s›k›ca ba¤lam›flt›r. Syndesmosis [articulatio] radioulnaris’te oldu¤u gibi, radius ve ulna’y›, membrana interossea antebrachii ve chorda obliqua birbirine s›k›ca ba¤lam›flt›r. Bu nedenle iki kemi¤in normal olarak birbirinden uzaklaflmas› mümkün de¤ildir. Yine syndesmosis [articulatio] tibiofibularis’te, tibia ile fibula’n›n distal uçlar› membrana interossea cruris’in distal k›sm›, lig. tibiofibulare anterius ve lig. tibiofibulare posterius vas›tas›yla birbirine s›k›ca ba¤lanm›flt›r. Bu ör* Eski ismi, amphiarthrosis.
neklere, proc. spinosus ve aralar›ndaki lig. interspinale ve lig. supraspinale’yi, arcus vertebrae’ler aralar›ndaki ligg. flava’y› da ilâve edebiliriz. Ancak bu tür eklemler çok s›n›rl› hareket yapabilirler. 3- Gomphosis, syndesmosis’in bir çeflidi olup, bir oyuk içerisine bir koninin girmesi fleklinde oluflur. Bu tür eklemleri difl kökleri ile çene kemikleri aras›nda görmekteyiz.
II- Articulationes cartilagineae (Junctura cartilaginea)*
Eklem yüzleri k›k›rdakla örtülü az hareketli eklemler olup iki tipi vard›r. 1- Synchondrosis: Geçici bir eklem fleklidir ve eriflkinlerde kemikleflti¤i için görülmez. Eklem yüzlerini örten k›k›rdaklar eriflkinlerde kemikleflir. Bu tür eklemleri, uzun kemiklerin metaphysis ile epiphysis’leri aras›nda ve os sphenoidale ile os occipitale’nin pars basilaris’i aras›nda 1-2 yafl›na kadar görebiliriz. Ayr›ca os temporale’nin pars petrosa’s› ile os occipitale’nin proc. jugularis’i aras›nda da bu tür eklem görülür. 2- Symphysis: Bu tür eklemlerde eklem yüzleri aras›nda, yass› ve genifl fibrokartilaginöz bir diskus bulunur. Symphysis pubica, symphysis intervertebralis, symphysis xiphosternalis, symphysis manubriosternalis ve symphysis mandibulae (geçici) bu gruptand›r.
III- Articulationes synoviales (Junctura synovialis)**
Tam hareketli eklemler olup, vücudumuzdaki eklemlerin ço¤u bu gruptand›r. Bu tür eklemlerde, eklem yüzleri k›k›rdakla örtülü olup eklemi oluflturan kemikler de, capsula articularis ve eklem ba¤lar› ile birbirine ba¤lanm›flt›r. Capsula articularis’in iç yüzü ve intrakapsüler ba¤lar membrana synovialis ile kapl›d›r. Omuz ekleminde oldu¤u gibi, bir eklemi sadece karfl› karfl›ya gelen iki kemik oluflturuyorsa, bu tip eklemlere art. simplex denilir. Dirsek ekleminde oldu¤u gibi, bir eklemi ikiden fazla kemik oluflturuyorsa veya diz ekleminde oldu¤u gibi kemik** Eski ismi diarthrosis.
|